program uživo
')">
')">

Papa Franjo za Svjetski dan medija: Jedinstvo se ne temelji na 'like', nego na 'amen'

Papa Franjo za Svjetski dan medija: Jedinstvo se ne temelji na 'like', nego na 'amen'

U nedjelju, 29. rujna 2019. bit će obilježen 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, umjesto u mjesecu svibnju, obilježava u BiH u posljednju nedjelju u mjesecu rujnu.

Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH priredilo je prigodnu brošuru namijenjenu svim pastoralnim djelatnicima i medijskim radnicima. U predgovoru predsjednik Vijeća za sredstva društvenoga priopćavanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, između ostalog piše: „Već se kroz nekoliko godina ustalio običaj, da predsjednik Vijeća za medije BK BiH, u dogovoru s nadležnim biskupom i župnikom, na taj dan predvodi slavlje Svete Mise u jednoj od naših župnih zajednica. Svake godine u drugoj biskupiji i drugoj župi. Započelo je Svetom Misom u Mostaru 2014. godine, te nastavljeno u Sarajevu, Banja Luci, Tomislavgradu i Žepču. I nastavljajući tu lijepu tradiciju, ove godine će to, ako Bog da, biti u Drvaru, gdje ćemo zajedničku molitvu uputiti Gospodinu Bogu za izgradnju zdravoga zajedništva među ljudima. Vođen riječima svetoga Pavla apostola: 'Udovi smo jedni drugima' (Ef 4,25), papa Franjo je ovogodišnju svoju poruku posvetio važnoj temi uloge sredstava društvenih komunikacija, a posebice interneta, za izgradnju zdravih odnosa unutar ljudskih zajednica i među njima, te među svim pojedinim ljudima, na način da čovjek umjesto kao pojedinac bude viđen i uvažavan kao osoba sa svojim dostojanstvom, potrebama i pravima, koje u svakom slučaju, pa tako i u sredstvima društvenih komunikacija, treba promicati, braniti i poštivati“.

U brošuri je u cijelosti objavljena Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pod naslovom: „'Udovi smo jedni drugima' (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“. Na kraju svoje Poruke papa Franjo piše:„Slika tijela i udova podsjeća nas, da je korištenje društvene mreže dopuna stvarnom i opipljivom susretu koji oživljava kroz tijelo, srce, oči, pogled, dah drugoga čovjeka. Ako se internet koristi kao produženje ili očekivanje takvog susreta, tada koncept te mreže nije izdao samoga sebe i ostaje dobrobit za zajedništvo. Ako obitelj internet koristi, da bi bila više povezana, da bi se potom susrela za stolom i pogledala u oči, tada je to izvor bogatstva. Ako crkvena zajednica svoje djelovanje koordinira internetom, a zatim zajedno slavi Euharistiju, tada je to izvor bogatstva. Ako predstavlja priliku, da se pobliže upoznam s pričama i iskustvima ljepote ili patnje, koji su fizički daleko od mene, kako bi zajedno molili i zajedno tražili dobro kroz ponovno otkrivanje onoga što nas ujedinjuje, tada je to izvor bogatstva. Na taj način možemo prijeći s dijagnoze na liječenje: otvaranjem puta za dijalog, susret, za osmjeh, izraze blizine… To je mreža koju želimo: mreža koja nije načinjena, kako bi hvatala u klopku, nego da bi činila slobodnima, da bi čuvala zajednicu slobodnih osoba. Sama Crkva je mreža satkana od euharistijskoga zajedništva, u kojemu se jedinstvo ne temelji na 'like', nego na istini, na 'amen', kojim svatko prianja uz Kristovo Tijelo, prihvaćajući druge“.

U prigodi proslave Dana medija, u nedjelju, 29. rujna 2019. u 11 sati biskup Vukšić slavit će Svetu misu u župi sv. Josipa u Drvaru (Omladinska 9). Svi medijski djelatnici, koji žele i koji mogu, dobro su došli na ovo Misno slavlje kao i na druženje nakon Svete mise.

Naglaske iz Papine poruke poslušajte u audiozapisu, a cjelovitu brošuru možete preuzeti OVDJE sa stranica Katoličke tiskovne agencije BK BiH.