program uživo
')">
')">

U spomen-crkvu u Zrinu položeni posmrtni ostaci ubijenih, blagoslov crkve predvodi kardinal Bozanić

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
U spomen-crkvu u Zrinu položeni posmrtni ostaci ubijenih, blagoslov crkve predvodi kardinal Bozanić

Sedamdeset i šesta obljetnica stradanja Zrinjana, tradicionalno će biti obilježena u Zrinu u subotu 14. rujna. Program započinje u 10 sati mimohodom od spomen-križa podno Starog grada Zrina do mjesta srušene župne crkve Našašća sv. Križa. U 10:30 euharistijsko slavlje i blagoslov spomen-crkve predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, potomkom Zrinjana i biskupima zagrebačke metropolije.

U tom gradiću današnje Banovine, općina Dvor počinjen je strašan zločin nad nevinim civilnim hrvatskim stanovništvom. Zločin se ističe i po tome što i danas u tom mjestu ne živi nitko, a 45 godina potomcima Zrinjana bila je zabranjena čak i posjeta rodnom mjestu, a kamoli povratak.

Upravo uz  76. obljetnicu najvećeg stradanja Zrina, 9. i 10. rujna, kada su 1943. godine partizani razrušili kuće, spalili župnu crkvu Našašća sv. Križa i pobili trećinu žitelja, zemni ostaci Zrinjana, pronađeni na crkvištu srušene župne crkve Našašća sv. Križa prilikom arheoloških istraživanja, položeni su u kriptu nove spomen-crkve. Sprovodne obrede predvodio je u utorak, 10. rujna u crkvi Našašća sv. Križa, sisački biskup Vlado Košić, a nazočili su i generalni vikar i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić te domaći župnik vlč. Stjepan Filipec.

Tim povodom kolegica Vedrana Vidović razgovarala je s gospodinom Matijom Petanjkom, predsjednikom Odbora za gradnju crkve u Zrinu.