program uživo
')">
')">

Fra Bazilije Pandžić preminuo u 102. godini

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Fra Bazilije Pandžić preminuo u 102. godini

S vjerom i nadom u uskrsnuće javljamo svoj braći franjevcima, rodbini, prijateljima i znancima da je u utorak, 16. travnja 2019., u samostanu na Humcu, okrijepljen sv. sakramentima, blago u Gospodinu preminuo njegov sluga svećenik i naš brat fra Bazilije Pandžić u 102. godini života, 84. godini redovništva i 78. godini svećeništva, objavljeno je na web stranici franjevci.info.

Sv. misa zadušnica slavit će se u samostanskoj crkvi na Humcu, u srijedu 17. travnja 2019. u 14,00 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na Novom groblju na Humcu.

Tijelo će biti izloženo u crkvi na Humcu u srijedu 17. travnja od 10 sati.

Završio je dva doktorata, crkvenu povijest i islamistiku. Govorio je čak 12 jezika, a napamet je znao i dijelove iz Kurana. Od 1947. do 1985. bio je generalni arhivist i analist franjevačkoga reda u Rimu. Godine 1958. bio je izabran za dopredsjednika Međunarodnog udruženja crkvenih arhivista. Jedan je od utemeljitelja i urednika naklade ZIRAL godine 1970., koja je u izbjeglištvu, prije konačne selidbe u Mostar, objavila 70 knjiga, a bio je i suosnivač Hrvatskoga povijesnog instituta u Rimu.

Fra Bazilije je autor brojnih knjiga i članaka iz područja povijesti i duhovnosti. Objavljivao je na hrvatskom, latinskom, njemačkom, talijanskom, engleskom...

Povodom proslave stotog rođendana, između ostalog fra Baziliju u čast izrađena je i poštanska markica s njegovim likom.

Zauvijek će ostati trag ovog velikog čovjeka. Na sve poteškoće koje su mu životne okolnosti pružale, fra Bazilije je odgovarao vjerom u Boga, učenjem i radom, u vlastitoj tišini i skromnosti.