program uživo
')">
')">
23:00 U Očevoj ruci
23:00 Molitva za obraćenje i mir

Prije 14 godina umro je papa Ivan Pavao II.

Prije 14 godina umro je papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan prije 14 godina u 21 sat i 37 minuta svijet je stao. Umro je papa Ivan Pavao II. - 264. nasljednik svetog Petra.

Karol Jozef Wojtyla rodio se 18. svibnja 1920. godine u Wadowicama, na jugu Poljske. Za papu je izabran u listopadu 1978. Nakon skoro 500 godina, prvi put je izabran papa koji nije Talijan, a bio je i prvi papa iz jednog slavenskog naroda. Imao je samo 58 godina i tako postao najmlađi papa u povijesti.

''Ne bojte se'', uzviknuo je obraćajući se vjernicima na Trgu sv. Petra nakon izbora. Odmah je posjetio rodnu Poljsku u kojoj se rađala "Solidarnost", što je bio početak urušavanja komunizma u Istočnoj Europi. Zalažući se za mir, zagovarao je i pravo svakoga naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost.

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Kao gorljivi mirotvorac budno je pratio sve što se u svijetu događa i pozivao da se sukobi rješavaju mirnim putem. Zalagao se za ekumenizam, dijalog i toleranciju među narodima, religijama i kulturama. Osmislio je sintagmu „kultura života“ na svom putovanju u Sjedinjene Američke Države 1993. godine gdje je izjavio: "Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti."

U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država, proputovao više od milijun kilometara, a zemaljsku kuglu obišao je tridesetak puta. Posjetio je oko 850 gradova. Imao je poseban odnos prema Hrvatim, među koje je dolazio čak pet puta (tri apostolska pohoda Hrvatskoj i dva BiH). Svetima je proglasio Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. godine svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, a njegovim blagdanom proglasio datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada, a svetim 27. travnja 2014. na Nedjelju Božanskog milosrđa koje je toliko štovao. On sam proglasio je novih 1338 blaženika i 482 sveca.

Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa.

Posljednje Papine riječi bile su na poljskom jeziku i glasile su: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca” (Dozvolite mi otići u Očev dom).