program uživo
')">
')">

Možeš li sine biti kćer?

„Dijete odmah nosite u inkubator, mama vama čestitke.“

„Čekajte doktore, jel muško ili ženko“

„Pa zar ne znate?“

„Kako ću znati kad nisam vidjela dijete, al imam osjećaj da je muško“

Vratite dijete na trenutak“, rekao je zbunjenim sestrama koje su ga već smjestile u inkubator i krenule na pedijatriju.

„ Dijete mora u inkubator na neko vrijeme, rođen je mjesec dana ranije i ima malu porođajnu težinu. Datum 21.07. vrijeme 00:02.“

„Pogriješili ste doktore, datum je 20.07. vrijeme 23:55. Ne možete upisati da je dijete rođeno nakon što ste se ispričali sa mnom nego kad je rođeno. Vratite postavke na Svetoga Iliju. Tada je rođen“

U pravu ste, reče doktor, neka mu sveti Ilija pomogne.“ I bi tako. Mali smotuljak od 2450 grama nakon tjedan dana dođe kući, nastavi rasti i napredovati. Vježba jedna, druga, treća. Ništa nije bilo teško. Puno truda i brige, kao i svaki roditelj. I onda babske priče: Moraš roditi žensko, 'ko će te pazit kad ostariš.

Kakva je razlika, dijete je dijete, roditelj je roditelj, bilo da si muško ili žensko. Ako imaš brigu, ljubav i poštovanje prema roditelju ,jednako ćeš ga paziti bez obzira kojeg si spola. Zar ne?

A evo sine, ako seoske babe budu u pravu pročitaj ovo pa se podsjeti, ti i svatko tko izgubi moralnu i ljudsku obvezu da brine o starima i nemoćnima.

Jednom kad odrasteš nemoj se ljutiti ako u svojoj starosti budem zaboravna. Sjeti se da si stotinu puta zaboravio šta je za zadaću, zaboravljao si važne obveze, sve sam iza tebe trebala dva puta provjeravati. Ne ljuti se ako budem rukavom brisala nos. Sjeti se kako si prva dva razreda uvijek zimi dolazio prljavih rukava jer kazeš maramice nisu bile otvorene, pa ih nisi mogao pronaći u torbi, pa rukavi su mekši i slicno. Sjeti se da se ja nisam ljutila, samo sam te presvlačila i prala. I ako te nekad u svojoj starosti iz bilo kojeg razloga osramotim pred tvojim prijateljima nemoj me galamiti, sjeti se da si me u svojoj dječijoj poniznosti stotinu puta osramotio. I ako budem stara i nespretna, ako mi bude ispadala hrana i iz ruke i iz usta sjeti se da ti je ispala stotinu puta. I ja sam toliko puta pokupila i napravila drugi obrok. Razbio si nekoliko setova čaša jer si tvrdio da si dovoljno velik da sam naliješ vodu s česme. Kad bi se čaša razbila shvatio si da nisi jos spreman. Možda i ja budem mislila da mogu pa mi starost pokaže da više nisam spremna. Propustila sam previše koncerata, izlazaka, druženja i zabava zbog tebe, žrtvuj se i ti malo. Da ne govorim da paziš na moju higijenu, da me redovno šišas i kupaš , jer mislim da ni ja tebe nisam zapuštala kad si ovisio o mojoj ruci. Nemoj da čekam da me nahraniš, upitaj me stotinu puta dnevno jesam li gladna, jer sjeti se da sam i ja tebe tako. Nemoj biti kao druga djeca da mi prijetiš da ćeš me dati u dom za stare jer znaš kad sam ja tebe rodila također je postojao i dom za djecu pa te nisam tamo dala. Kad budem bolesna, sjedi do jutra pored moje postelje jer sam i ja zore dočekivala uz tvoj krevet kad si bio bolestan. Nema veze što ćeš to jutro morati na posao. I ja sam išla. Preživi se sve. Nemoj drugima pričati kako sam ti na teret jer sam stara i nemoćna. Ti si bio mlad i nemoćan i nikad te nisam nazvala teretom nego blagoslovom. I daj pola plaće ako treba na moje lijekove, i ja sam davala na tvoje igračke. I vodi me u šetnju, kod prijatelja, ponavljaj sve čega se sjećaš iz mladosti. Samo ćemo ovaj put biti u obrnutim ulogama.

Znaš, tvoja učiteljica je rekla da imaš veliku empatiju. To je jedna od najljepših ljudskih osobina, temelj svih ponašanja koje se povezuju s dobrotom, te je izvor suosjećanja, požrtvovnosti i milosrđa. U pravu je. Ti si takav. Samo pokaži svima, kad dođe vrijeme za to, da sam ja bila u pravu i da sin može biti kćer.

 

 

Kolumnist: 
Možeš li sine biti kćer?