program uživo
')">
')">

Gospa od Brze Pomoći

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Gospa od Brze Pomoći

8. siječnja Crkva slavi blagdan Gospe Brze Pomoći, pobožnost koju je proširila uršulinka majka Mihaela Censoul. Taj je blagdan nastao početkom 19. st. u New Orleansu, a počeci sežu do sredine 18. st., kada su, na poziv upravitelja Louisiane, dok je ona bila u kolonijalnoj vlasti Francuske, došle prve sestre uršulinke iz Francuske kako bi katehizirale i odgajale djecu, a ubrzo su im se, kada je vlast preuzela Španjolska, pridružile i sestre odande. Međutim, kada su opet zavladali Francuzi, sestre Španjolke su morale otići, a u samostanu u New Orleansu je ostalo tek 7 redovnica.

Na Božji poticaj, redovnica Andreja Nadier pozove iz Francuske svoju sestričnu – majku Mihaelu Censoul, koja je za vrijeme strahovlade morala napustiti samostan, pa je u Montpellieru otvorila zavod za odgoj djevojaka i ondje zauzeto radila na tom području.

Kad je primila pismo, silno je poželjela vratiti se samostanskom životu i prihvatiti poziv, ali se tomu, jer nije htio ostati bez njenog tako iznimno kvalitetnog rada, protivio biskup, uz izjavu da će popustiti samo pod uvjetom da to odobri papa.

Međutim, tadašnji papa Pio VII. je bio Napoleonov zarobljenik i takvo je pismo bilo iznimno teško poslati, pa se, dok je čekala zgodnu priliku, zavjetovala Majci Božjoj ovako: “Presveta Djevice, ako mi isposluješ brz i povoljan odgovor na moje pismo, obećavam ti da ću u New Orleansu širiti tvoju čast pod nazivom: Naša Gospa od Brze Pomoći.”

Kada je konačno uspjela poslati papi pismo, dobila je za nešto više od mjesec dana odgovor u kojemu joj odgovara kako joj odobrava molbu i u tome ju, štoviše, potiče.

Iznenađeni biskup takvom brzom i povoljnom odlukom odmah joj je dao dozvolu i uz to je i blagoslovio kip Naše Gospe, kojega je sestra Mihaela dala isklesati i ponijela u New Orleans, te su ga svečano smjestili u samostanskoj crkvi (1810. god.).

Od tada se štovanje Gospe od Brze Pomoći počelo širiti ne samo po Louisiani, nego i drugim američkim zemljama, pa i drugdje.

www.vjeraidjela.com